sadrzajMeđunarodne nagrade

BH Pošta osvojila još jednu nagradu za najbolju poštansku marku

Javno preduzeće BH Pošta d.o.o. Sarajevo dobitnik je još jedne vrijedne nagrade za najbolju poštansku marku. Ovo laskavo priznanje BH Pošta osvojila je na 11. Izboru najboljih inostranih poštanskih maraka u Kini za 2011. godinu.

U jakoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je poštanskoj marki na temu Flora, motiv “Jasnin encijan”, autora Tamera Lučarevića, dugogodišnjeg dizajnera BH Pošte. Nagradu je na svečanosti u Kini preuzela ministrica- savjetnica u Ambasadi BiH u Kini Zorica Zirojević.

Ovo je četvrta međunarodna nagrada koju smo osvojili u Kini. Nagrada je još jedna potvrda kvaliteta i zanimljivosti poštanskih maraka koje pripremaju dizajneri BH Pošte.

 

 

Iz Kine u BH Poštu stigla nagrada za najljepšu marku

U JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo iz Kine je stigla nagrada za najbolji dizajn na takmičenju za najljepšu poštansku marku izdatu u 2010. godini na temu Fauna, motiv ''Labud', autora Tamera Lučarevića,  jednog od dizajnera BH Pošte.

Prije dvije godine BH Pošta je učestvovala na desetom jubilarnom međunarodnom takmičenju pod nazivom ''10th China Best Foreign Stamp Annual Poll'' kada je i osvojila ovo vrijedno priznanje.

Nagradu je od kineskih predstavnika preuzela ministar savjetnik u Ambasadi BiH u Kini Zorica Zirojević. Inače, ovo je još jedna u nizu međunarodnih nagrada koje je dobila BH Pošta. Tačnije, riječ je o trećoj međunarodnoj nagradi koja je stigla iz Kine. Prvu smo od Filatelističkog saveza Kine dobili 2004. godine, a drugu 2008. godine za najljepšu blok marku “Evropa 08 - Pišem ti pismo”.

 

  

BiH se danas redovno predstavlja sa svojim filatelističkim izdanjima na sajmovima svjetskog i međunarodnog značaja, a dobitnik je mnogih nagrada i priznanja:

Ocjena žirija je da je, referenca na ovu temu osobito vrijedna, jer ovaj historijski događaj osvjetljava važnost školovanja i pismenosti kao vezivne niti neophodne  za postizanje razumjevanja među ljudima.

Učešće na izložbama i sajmovima najbolji su način za  popularizaciju filatelije, kako u regionu tako i svijetu. To je najbolja prilika da se širem auditorijumu  naglasi višedimenzionalnost poštanske marke, koja, osim što posjeduje kolekcionarsku vrijednost, također, predstavlja simbol zemlje u kojoj nastaje.