aktulenosti Aktuelnosti

Apr

18

Izabrano pismo koje će predstavljati BiH na međunarodnom takmičenju


Odlukom žirija, sastavljenog od predstavnika JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, HP Mostar d.o.o. Mostar i Pošta Srpske a.d. Banja Luka te spoljnih članova, u utorak 16. aprila 2013. godine u Banjoj Luci su izabrana najljepša pisma u okviru 42. Međunarodnog takmičenja u pisanju pisama za mlade ljude 2013. godine.

Ovogodišnja tema: “Napiši pismo o tome zbog čega je voda dragocjena” privukla je veliku pažnju osnovaca što potvrđuje i broj pristiglih pisama. Poštanski operateri u BiH zaprimili su ukupno 1.246 pisama iz 293 osnovne škole.

Najviše bodova osvojilo je pismo Ane Đurić, učenice OŠ “Vaso Pelagić” Pelagićevo, koje će ove godine predstavljati Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju. Drugo mjesto pripalo je Doris Dragojević iz OŠ “Gromiljak” Kiseljak čije je pismo proglašeno i najkreativnijim, dok je treće mjesto osvojila Elma Smailagić iz OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” Visoko.

Pobjednica takmičenja bit će nagrađena sa 500 KM i biciklom, učenik koji je osvojio drugo mjesto dobit će 300 KM i bicikl, a za treće mjesto predviđene su nagrade od 200 KM i bicikl. Nastavnici maternjeg jezika učenika, koji su zauzeli prva tri mjesta, bit će nagrađeni sa po 100 KM, a to su nastavnici Marica Nestorović, Vinko Franković i Asima Brodlić.     

Učenici koji će biti nagrađeni MP4 playerima su Omar Krupić iz OŠ “5. oktobar” Sanski Most, Negra Handžo iz OŠ “Hilmi ef. Šarić” Tarčin, Armin Salkić iz OŠ “Dobošnica” Dobošnica, Ana Krešo iz OŠ “Marko Marulić” Prozor, Ivo Buhač iz OŠ “Biograci” Jare, Miodrag Iličić  iz OŠ “Ivan Goran Kovačić” Mrkonjić Grad i Mladen Lukić iz OŠ “Sveti Sava” Bijeljina.

Poklon pakete u vrijednosti od po 100 KM, prema odluci predstavnika Agencije za poštanski promet BiH, dobit će učenici Saima Latifović iz OŠ “Mirsad Prnjavorac” Vogošća, Nikolina Guduraš iz OŠ “Ćirilo i Metodije” Kriškovci i Vedran Raguž iz OŠ “Stolac” Stolac.

Svi nagrađeni učenici dobit će i albume poštanskih maraka, kape i majice, a svečana dodjela nagrada bit će upriličena krajem maja 2013. godine u Banjoj Luci o čemu će učenici i njihovi nastavnici biti na vrijeme obaviješteni.


arhiva arhiva