aktulenosti Aktuelnosti

Aug

27

Učenik iz Češke pobjednik takmičenja za najljepše pismo


Izborom najljepšeg pisma za 2013. godinu okončano je 42. Međunarodno takmičenje u pisanju pisama za mlade ljude. Pobjednik je učenik iz Republike Češke, 15- godišnji Daniel Korčak, koji je na temu o dragocjenosti vode, napisao pismo o rijeci Odri.

Drugo mjesto osvojila je Nazifa Farhat Hye iz Bangladeša, dok je treće mjesto pripalo Gabiji Petrauskaite iz Litvanije. Dodjela nagrada zakazana je za 9. oktobar ove godine, na Svjetski dan pošte. Žiri Svjetskog poštanskog saveza (UPU) izabrao je još tri pisma za posebne nagrade, a u pitanju su radovi koje su poslali učenici iz Trinidada i Tobaga, Filipina i Vijetnama.

Bosnu i Hercegovinu je na ovom takmičenju predstavljalo pismo koje je napisala Ana Đurić. Naša država učestvovat će i na 43. Međunarodnom takmičenju za najljepše pismo 2014. godine. Svjetski poštanski savez objavio je temu za naredno takmičenje, a ona glasi: „Napiši pismo u kojem ćeš opisati kako muzika utječe na naše živote“.

U narednom period objavit ćemo propozicije i rokove takmičenja te pozvati sve učenike i osnovne škole u našoj zemlji da uzmu učešće u ovom natjecanju.


arhiva arhiva