aktulenosti Aktuelnosti

Sep

10

Svečano obilježena 60. godišnjica PSD PTT „Prijatelj prirode“


Planinarsko - smučarsko društvo PTT “Prijatelj prirode” Sarajevo ove godine obilježava 60. godina postojanja. Tim povodom u subotu, 7. septembra 2013. godine, u auli Glavne pošte u Sarajevu održana je prigodna svečanost kojoj su prisustvovale brojne zvanice, članovi i prijatelji PSD PTT “Prijatelj prirode” te predstavnici javnog i kulturnog života.     

U čast jubileja promovirane su poštanska marka “60. godina PSD PTT Prijatelj prirode”, koju je pripremilo Javno preduzeće BH Pošta d.o.o. Sarajevo, te Monografija društva sa prikupljenom dokumentacijom o nastanku i razvoju PSD PTT “Prijatelj prirode”. Prisutni su imali priliku pogledati i dokumentarni film o PSD PTT “Prijatelj prirode”, koji svjedoči o svesrdnom zalaganju bivših i sadašnjih članova Društva i njihovoj plemenitoj misiji očuvanja životne okoline i prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine.  

Rad Planinarsko- smučarskog društva PTT “Prijatelj prirode” pomažu mnoge institucije, firme i pojedinci. Ovo je ujedno bila dobra prigoda da se najvjernijim prijateljima Društva uruče zahvalnice za dosadašnju saradnju.

PSD PTT “Prijatelj prirode” osnovano je 1953. godine, s ciljem učešća u izgradnji države porušene u Drugom svjetskom ratu, a već 1955. godine započeli su izgradnju planinarskog doma na Malom polju na Igmanu. Nakon agresije na BiH, u kojoj su uništeni dokumentacija Društva i planinarska kuća na Igmanu, najvjerniji članovi se ponovo okupljaju i ponovo grade planinarski dom, koji je 2007. godine proglašen najboljim domom u BiH.     

Obilježavanje 60. godina postojanja PSD PTT “Prijatelj prirode” bit će okončano 14. septembra 2013. godine centralnom proslavom i Memorijalnim pohodom Hrasnica- Hrasnički stan – Igman. Polazak je predviđen u osam sati ispred PKC- a na Dolac- Malti.


arhiva arhiva