aktulenosti Aktuelnosti

OKT

08

Dvadeset godina filatelističkih izdanja BH Pošte


Povodom 9. oktobra, Svjetskog dana pošte, Javno preduzeće BH Pošta d.o.o. Sarajevo obilježit će 20. godišnjicu izdavanja poštanskih maraka i promovirati prigodnu poštansku marku sa QR kodom, koja je posvećana ovom značajnom jubileju.

U opkoljenom Sarajevu 27. oktobra 1993. godine izašlo je prvo izdanje poštanskih maraka Republike BiH, kojeg je činila serija od sedam redovnih maraka sa motivom tadašnjeg grba RBiH sa ljiljanima. Izdanje autora Jasminka Mulaomerovića i Save Vasiljevića  štampano je u Geodetskom zavodu Sarajevo na običnom papiru, bez zupčanja, u tiražu od 50.000 kompleta, tabaku od 50 komada i u karnetu od 50 identičnih primjeraka. 

Ratni motivi

Vrijednosti su od 100 (žuta), 500 (ružičasta), 1.000 (plava), 5.000 (zelena), 10.000 (žuta), 20.000 (oker) i 50.000 (siva) bosanskohercegovačkih dinara (BHD). Na suvenir listu (izdatom u 500 primjeraka) ovih prvih poštanskih marka RBiH piše: “Ove poštanske marke su štampane u ratnim uslovima (Bez papira, boja, struje, vode. Samo dobrom voljom)“.

Već naredne godine, tačnije 08.februara 1994. godine, slijedi prigodno izdanje povodom „Desetogodišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara Sarajevo 84.“  Poštanske marke Republike BiH u početku se tematski odlikuju stanjem u BiH za vrijeme rata. Osim motiva ratnog razaranja, u seriji od sedam maraka sa motivom Glavne pošte u Sarajevu iz 1995.godine, tematski krug se zatvara historijskim motivima, motivima prirode, slikarstva, sporta i religije.

Od 15. jula 1994. do 1.oktobra 1997. godine marke se izdaju u dinarima (10.000 starih dinara = 1 novi dinar), a 1. oktobra 1997. godine u BiH se uvodi nova valuta, konvertibilna marka (1 KM = 100 dinara), koja je i danas u upotrebi. Od 1996. godine marke nose naziv Bosna i Hercegovina. BH Pošta je članica UPU- a i tematska izdanja su svake godine slična tematskim izdanjima drugih pošta u svijetu.

Sa svojim filatelističkim izdanjima BH Pošta se danas redovito predstavlja na sajmovima svjetskog i međunarodnog značaja, a dobitnik je mnogih nagrada i priznanja:

Nagradu za izdavački poduhvat u filateliji BiH je dobila na sajmu u Kelnu 1995. godine. Srebrenu medalju BH Pošta je dobila na međunarodnom takmičenju u Hrvatskoj 1997. godine. U konkurenciji od 80 zemalja na međunarodnom takmičenju 2000. godine u u Italiji prigodna poštanska marka, sa motivom “Kuršumli medresa 1537. godine“, autora Mufida Garibije, proglašena je za najljepšu izdatu marku u svijetu iz oblasti kulture u 1999. godini.

Brojne nagrade

U Švicarskoj, u Svjetskom poštanskom savezu, u izložbenoj Sali, nalazi se marka BH Pošte koja označava četiri konfesije. U najčuvenijim svjetskim filatelističkim novinama francuskom “Timbropresseu”, na konkursu maraka 2003. godine, BH Pošta osvojila je šesto mjesto.

Nagradu za najljepšu marku na međunarodnom takmičenju u Italiji 2004. godine osvojila je poštanska marka s motivom "Arhitektonsko nasljeđe - Pošta u Sarajevu", autora Sanjina Fazlića. BH Pošta je dobitnica prve nagrade 2004. godine od Saveza kineskih filatelista. Za svoj izložak sa prigodnim i redovnim poštanskim markama, izdatim u periodu od 2005. do 2007. godine, BH Pošta je na međunarodnoj filatelističkoj izložbi Montenegrofila 2008. godine nagrađena srebrenom medaljom u kategoriji “Moderna filatelija”.

U Pekingu, na sedmom međunarodnom natječaju za najljepšu poštansku marku izdatu u 2008. godini, BH Pošta je osvojila nagradu za najljepšu blok marku za prigodno izdanje “Evropa 08- Pišem ti pismo”.

Na desetom jubilarnom međunarodnom takmičenju za najljepšu marku u 2010. godini BH Pošta se okitila još jednom i to trećom nagradom iz Kine. Nagrađena je poštanska marka na temu Fauna, motiv ''Labud', autora Tamera Lučarevića, koja je proglašena za najbolje dizajniranu marku.

JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo dobitnik je još jedne vrijedne nagrade za najbolju poštansku marku. Ovo laskavo priznanje BH Pošta je osvojila na 11. Izboru najboljih inostranih poštanskih maraka u Kini za 2011. godinu. U jakoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je poštanskoj marki na temu Flora, motiv “Jasnin encijan”, autora Tamera Lučarevića.

 


arhiva arhiva