aktulenosti Aktuelnosti

OKT

11

BH Pošta izložbom i promocijom poštanskih maraka obilježila 9.oktobar-Svjetski dan pošte


Prigodnom manifestacijom, koja je održana u auli Glavne pošte Sarajevo, Javno preduzeće BH Pošta d.o.o. Sarajevo obilježilo je 9. oktobar, Svjetski dan pošte. Ovom svečanom događaju prisustvovali su Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija Federacije BiH, članovi Nadzornog odbora i Uprave BH Pošte, zaposlenici BH Pošte, učenici osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, njihovi nastavnici i drugi gosti.

Na ovaj svečani dan, kojim se obilježava uspostava Svjetskog poštanskog saveza, promovirane su dvije nove poštanske marke BH Pošte. Jedna od njih je pobjednica Konkursa za najljepšu dječiju poštansku marku na temu: „Zašto je voda dragocjena“. Prvu nagradu za najljepšu marku osvojila je Iman Džombić, učenica OŠ „Saburina“ iz Sarajeva, dok je drugo mjesto i nagradu za FDC koverat osvojila Amela Poljaković, učenica OŠ „Duboki Potok“ iz Srebrenika.

Najljepša dječija marka

Nagrade i zahvalnice pobjednicima Konkursa i njihovim nastavnicima uručili su generalni direktor JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo Mujo Butković i ministar Enver Bijedić. Ovom prilikom promovirana je i poštanska marka sa QR kodom, koja je posvećena 20. godišnjici filatelističkih izdanja BH Pošte. Autoru ove marke Šendžan Mulić, zaposlenici BH Pošte, nagradu za dizajn uručio je generalni direktor BH Pošte Mujo Butković.              

Obračajući se prisutnima, generalni direktor Mujo Butković podsjetio je da je BH Pošta dio svjetskog poštanskog sistema i da, kao takva, svake godine obilježava Svjetski dan pošte.

-       Prva naša poštanska marka, koja je odštampana 1993. godine u teškim ratnim uslovima, motiv je za sve nas u BH Pošti da radimo što najbolje možemo, da naša filatelistička izdanja budu posebna i prepoznatljiva svugdje u svijetu. U prilog tome govore i brojne međunarodne nagrade koje je BH Pošta dobila za svoje poštanske marke. Među posljednjim nagradama je i zlatna plaketa, koju je prošle godine na Izboru za najbolju inostranu marku u Kini, dobila poštanska marka našeg dizajnera Tamera Lučarevića- kazao je Butković.

Generalni direktor BH Pošte naglasio je da su ciljevi BH Pošte, između ostalog, i očuvanje i usavršavanje tradicionalnih usluga poput filatelije i pisanja pisama.

-       Ostvarenje ovog cilja uveliko zavisi od svih nas, a pogotovo djece tj. budućih naraštaja. Zbog toga, djeco, pomozite nam tako što ćete nam i dalje crtati i pisati. BH Pošta će uvijek biti uz vas i podržati vaša nastojanja da se izrazite i razvijate svoj talenat- rekao je Butković.

Novi izazovi i zadaci

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić otvorio je izložbu filatelističkih izdanja BH Pošte i izložbu najuspješnijih dječijih radova na temu: „Zašto je voda dragocjena“.

-       Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim u ime Vlade Federacije BiH, premijera Nermina Nikšića, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija na dan kada obilježavamo Svjetski dan pošte. Od svog osnivanja pa do danas svjetska poštanska porodica prevalila je dug put. Ni ratovi, ni prirodne katastrofe, ni tehnološka ograničenja nisu mogli spriječiti poštare u realizaciji svoje osnovne misije- povezivanje ljudi, naroda i država. Ista misija je i danas ideja vodilja poštanskih operatora i poštanskih uprava. Da bi se ova misija realizovala neophodno je kontinuirano tehničko- tehnološko napredovanje i standardizacija u okvirima globalne poštanske organizacije- rekao je, između ostalog, u svom obraćanju ministar Enver Bijedić.

Nadalje je kazao  da su poštanski operatori u Federaciji uspješno odgovorili izazovima, što je zahtijevalo značajna materijalna i kadrovska ulaganja, ali i rezultiralo zadovoljstvom korisnika i tržišnom konkurentnošću.

-       Ovdje sam i zbog toga što želim izraziti punu podršku NO i Upravi u odlučnoj namjeri da obezbijedimo uspješno poslovanje BH Pošte. Jer, napredak poštanskog prometa u interesu je Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, koje će djelovati u tom pravcu i biti podrška poštanskim operatorima u Federaciji, BH Pošti Sarajevo i Hrvatskoj pošti Mostar, u novim izazovima, trendovima, zadacima, a sve u cilju zadovoljnih korisnika- kazao je ministar Bijedić.

Generalni direktor BH Pošte Mujo Butković uručio je zahvalnicu ministru Enveru Bijediću za afirmaciju poštanskog sistema u FBiH.

Manifestaciju povodom  9. oktobra svojim izvedbama uveličali su učenici Muzičke i baletske škole Novo Sarajevo. Izložba filatelističkih izdanja u auli Glavne pošte Sarajevo bit će otvorena do 30. oktobra.   


arhiva arhiva