aktulenosti Aktuelnosti

Jan

28

Propozicije 43. Međunarodnog takmičenja za najljepše pismo


Javno preduzeće BH Pošta d.o.o. Sarajevo i ove godine nastavlja sa učešćem u međunarodnom Projektu “Najljepše pismo za mlade ljude”. Tema ovogodišnjeg takmičenja glasi: “Napiši pismo i opiši kako muzika utječe na naše živote”.

Pobjedničko pismo predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom natjecanju na kojem će učestvovati predstavnici svih država, članica Svjetskog poštanskog saveza (UPU). Za pobjednika takmičenja na državnom nivou te za još devet učenika, čija pisma uđu u najuži izbor, kao i za najkreativnije pismo, osigurane su vrijedne nagrade poput novčanih nagrada, tablet računara, MP5 playera, poštanskih albuma, majica, kapa i druge nagrade.    

Ovom prilikom objavljujemo propozicije takmičenja i pozivamo sve osnovne škole i učenike u BiH da uzmu učešće u 43. Međunarodnom takmičenju za najljepše pismo za 2014. godinu.

                                                         
PROPOZICIJE

  1. Tema: Svjetski poštanski savez je za 43. Međunarodno takmičenje u pisanju pisama za mlade ljude odabrao temu: “Napiši pismo i opiši kako muzika utječe na naše živote”.
  2. Učešnici takmičenja: Mladi ljudi do 15. godina starosti.
  3. Sadržaj pisma: Original rad dužine do 800 riječi.
  4. Pismo mora sadržavati sve elemente pisma (mjesto i datum, adresa pošiljaoca i primaoca, početni i završni pozdrav kao i odgovarajući potpis na kraju).
  5. Uz rukopisom napisano pismo, potrebno je dostaviti i njegov prepis otkucan na kompjuteru ili pisaćoj mašini.
  6. Obavezno je uz pismo dostaviti podatke: Ime i prezime učenika, datum rođenja, adresa stanovanja, ime i prezime nastavnika maternjeg jezika, broj riječi u pismu, naziv i adresa škole, brojevi telefona učenika i škole.  
  7. Datum zatvaranja takmičenja: 1. april 2014. godine.
  8. Pismo sa naznakom “Takmičenje u pisanju pisama” treba poslati na adresu:

JP BH POŠTA d.o.o. Sarajevo,

Služba marketinga

Ul. Obala Kulina bana br. 8

 71 000 Sarajevo

Pisma se mogu slati do 01.04. 2014. godine. Sva pisma koja stignu na navedenu adresu vlasništvo su poštanskog operatera.         

                                               

IZBOR NAJLJEPŠEG PISMA I NAGRADE

Osim pobjednika odnosno predstavnika BiH na međunarodnom takmičenju, domaći Žiri izabrat će još devet radova za posebne nagrade kao i najkreativnije pismo. Nagrade za najbolje radove osigurali su poštanski operateri u BiH i Državna agencija za poštanski promet. Imena nagrađenih učenika bit će objavljena u medijima, a pobjedničko pismo na web. stranicama bh. poštanskih operatera.    

Svečana dodjela nagrada pobjednicima na državnom nivou planirana je za maj 2014. godine u Mostaru.        


IZBOR NAJLJEPŠEG PISMA NA MEĐUNARODNOM NIVOU 

Pobjedničko pismo za BiH bit će poslato Svjetskom poštanskom savezu te će zajedno sa ostalim pismima, pristiglim iz drugih država članica UPU- a, učestvovati na međunarodnom izboru za najljepše pismo. Stručni žiri birat će tri najbolja pisma- za zlatnu, srebrenu i bronzanu medalju te još najviše pet pisama za posebne pohvale i nagrade.                                               


POSEBNA NAPOMENA

Od uključivanja bosanskohercegovačke djece u Projekat “Najljepše dječije pismo” poštanskim upravama stiglo je na hiljade pisama. Mnogo izvanrednih pisama je učestvovalo u takmičenju, ali je bilo i onih čiji autori nisu ispoštovali pravila natjecanja. Takvi radovi ne mogu biti uvršteni u izbor. Zbog toga učesnike takmičenja još jednom podsjećamo da pisma moraju biti napisana prema datim propozicijama. Ukoliko škole prethodno naprave selekciju pisama, molimo da u jednoj koverti ne šalju više od tri pisma.


arhiva arhiva