aktulenosti Aktuelnosti

Dec

04

Promocija poštanske marke povodom 800. godišnjice Franjevačkog reda


U okviru Svečane akademije obilježavanja jubileja «800 godina Franjevačkog reda», održane u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, održana je i promocija dvaju poštanskih maraka, kojima se BH Pošta priključila obilježavanju ovog značajnog jubileja.

Jedna poštanska marka posvećena je jubileju «800 godina Franjevačkog reda», a druga jubileju «100 godina Franjevačke teologije u Sarajevu».

Na prvoj je predstavljen lik sv. Franje iz Asiza dok razmatra Isusovu muku na križu. Riječ je o reprodukciji ulja na platnu bosanskog slikara Gabrijela Jurkića. Na koverti prvog dana marka je poništena franjevačkim žigom na kojem se križaju Franjina i Kristova ruka, a na lijevoj polovici koverte prikazan je tzv. franjevački križ iz crkve Sv. Damjana u Asizu iz 12. stoljeća. Ovaj križ se kao vinjeta nalazi u središtu tabaka od osam maraka.

Druga marka prikazuje stilizirano pročelje i jedan dio zgrade Franjevačke teologije s istaknutim natpisom na mramornoj ploči: Franjevačka teologijaStudium theologicum franciscanum Sarajevo. Kovertu prvog dana krasi žig s franjevačkim križem u obliku slova „tau“. Na koverti se također nalazi slika Ljube Ivančića na kojoj je prikazan Ivan Duns Skot, franjevački teolog i mislilac, zaštitnik Franjevačke teologije u Sarajevu. Ova slika je reproducirana i na vinjeti u središtu tabaka od 8 maraka. Prva marka je nominale 1.50 KM, a druga 1.00 KM. Obje marke će u javni poštanski promet biti puštene 07. decembra ove godine.

Autorstvo potpisuje autorica Brankica Sumenić-Bajić, šefica Odjeljenja BH marke BH Pošte.

Ovom prilikom gosp. Emir Hajrić, direktor Sektora za poštanski promet BH Pošte, obrati se kratko prisutnima, iskazavši zadovoljstvo što se BH Pošta uključila u ovaj značajni jubilej.

- Bosanski franjevci su čuvari bosanske historije, baš kao što su i poštanske marke baštinici svih bosanskih vrijednosti! – rekao je Hajrić prilikom predaje prvih maraka fra Lovri Gavranu, provincijalu Bosne Srebrne.

 


arhiva arhiva