aktulenosti Aktuelnosti

Apr

10

Izložba u znak sjećanja na slikara Fuada Arifhodžića


U organizaciji Umjetničke galerije BiH i Općine Stari Grad 9. aprila 2014. godine, povodom Dana grada Sarajeva i stote godišnjice od rođenja umjetnika Fuada Arifhodžića, otvorena je izložba “Fuad Arifhodžić- stogodišnjica”.

Izloženo je oko 60 Arifhodžićevih djela uglavnom sa motivima Sarajeva, Baščaršije i sarajevskih mahala kojima je umjetnik bio opčinjen. Slovi za jednog od najboljih bh. akvarelista, čija se djela nalaze u brojnim privatnim kolekcijama slika u zemlji i inozemstvu kao i u zbirkama javnih i kulturnih institucija BiH.

Uz Arifhodžićeve slike, u Umjetničkoj galeriji BiH najavljeno je novo izdanje prigodne poštanske marke “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo posvećeno Fuadu Arifhodžiću. Na ovaj način BH Pošta će dati značajan doprinos sjećanju na slikara, koji je ostavio neizbrisiv trag u umjetničkom stvaralaštvu naše zemlje. Najnovije izdanje poštanske marke “100 godina od rođenja slikara Fuada Arifhodžića 1914- 2014.” bit će odštampano u 10.000 primjeraka. 

Izložbu posvećenu Arifhodžiću otvorio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a izložena djela mogu se pogledati do 9.maja ove godine.


arhiva arhiva