aktulenosti Aktuelnosti

Aug

07

Pismo iz BiH – najljepše pismo na svijetu


Nataša Milošević iz Mostara, napisala je najljepše pismo na svijetu u okviru 43. Međunarodnog takmičenja u pisanju pisama za mlade, u organizaciji Svjetskog poštanskog saveza. Srebrnu medalju osvojila je djevojčica iz Kine, Zou Canian, dok je bronzanu medalju osvojio dječak Ešli Nikol Abalos sa Filipina.

Prema odluci međunarodnog žirija, pismo proljeću koje kao “Violina” piše upravo djevojčica Nataša Milošević je najljepše pismo na ovogodišnjem takmičenju.

Ovogodišnja tema takmičenja bila je “Kako muzika može da utiče na živote” u kojoj su mladi iz cijelog svijeta pokazali svoju kreativnost, emocije, te vještinu u pisanju pisama. No, Nataša je bila najbolja u tome i umijećem velikog pisca ispričala je priču o značaju muzike kroz violinu koja inspiriše svojim tonovima i muzikom.  

Članovi međunarodnog žirija bili su oduševljeni pismom, te su ga opisali kao divno napisano pismo, puno boja, puno emocija i veoma dirljivo, sa pričom koja lako osvaja, kako um, tako i srce čitaoca, i to, kako kažu, na vrlo kreativan i ličan način.

Generalni direktor Svjetskog poštanskog saveza Bishar A. Husein čestitao je pobjednicima te im je poručio: "Umjetnost izražavanja sebe, jasno i snažno kroz pisanje, danas je veoma važna vještina. Izaziva živopisne slike i emocije koje nikada ne mogu da se prenose putem elektronskih poruka. Budimo iskreni: Slanje pisama poštom je najoriginalniji društveni medij. "

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je oko million i po mladih širom svijeta, do 15 godina starosti. Cilj takmičenja nije samo podizanje svijesti o ulozi poštanske usluge u našem društvu, nego, prije svega, razvijanje vještine u pisanju kod mladih i mogućnosti da izraze svoje mišljenje.

Nagrade će biti uručene 9. oktobra 2014. godine u Bernu povodom  Svjetskog dana pošte. Sljedeće godine mladi će pisati o tome “U kakvom svijetu žele da odrastu”.

Najljepše pismo možete pročitati ovdje.


arhiva arhiva