aktulenosti Aktuelnosti

Nov

10

Velika posjećenost filatelističke izložbe o znamenitim ličnostima BiH


Izložba „Znamenite ličnosti Bosne i Hercegovine na markama BH Pošte“, koja je bila postavljena u auli Pošte na Dolac- Malti u Sarajevu, izazvala je veliku zainteresiranost posebno kod osnovaca i njihovih nastavnika. Nakon OŠ “Pofalići”, izložbu su do 7. novembra 2014. godine posjetila djeca iz još četiri škole i to Katoličkog školskog centra, Centra za djecu sa posebnim potrebama “Vladimir Nazor”, OŠ “Osman Nakaš” i OŠ “Al-Menar”.

Djeca su imala priliku da se tokom izložbe upoznaju sa osnovama filatelije za mlade i da uđu u svijet poštanskih maraka. Istovremeno su se upoznali i sa biografijama 34 bh. znamenite ličnosti koje su se, svojim životnim djelima, zaslužile naći na markama BH POŠTE.

Na markama se nalaze ličnosti, koje su svojim djelovanjem u raznim oblastima života, ostavile neizbrisiv trag u historiji BiH, kao što su kraljica Jelena Gruba, Husein- kapetan Grdaščević, Safvet- beg Bašagić, Alija Izetbegović, Bahrija Nuri-Hadžić, Nasiha Kapidžić- Hadžić, Mujaga Komadina, Tin Ujević, Zaim Imamović, Ahmed Muradbegović, Branislav Đurđev, Alojz Benac, Edhem Čamo, Hamdija Kreševljaković, Mehmed Spaho, Davorin Popović, dr. Ševala Zildžić- Iblizović, M. Ejubović- Šejh Jujo, Juraj Neidhardt, Mak Dizdar, Josip Štadler, Svetozar Zimonjić, Nikola Šop, Izet Sarajlić, Hasan Kikić, Isak Samokovlija, Muhamed Kadić, Mustafa Kamarić, Ivo Andrić, Vladimir Prelog, Zulfikar Zuko Džumhur, Skender Kulenović, Meša Selimović i Aleksa Šantić.

Nakon postavke u Sarajevu, izložba je od 10. novembra 2014.godine postavljena u Glavnoj pošti u Tuzli, a selit će se i u druge bh. gradove, o čemu će javnost biti pravovremeno informirana.                                         


arhiva arhiva