aktulenosti Aktuelnosti

Apr

20

Tea Pandža ponovo predstavnica Bosne i Hercegovine


Tema ovogodišnjeg takmičenja, koje organizuje Svjetski poštanski savez, bila je «Napiši pismo nekome da mu objasniš zašto je važno pričati o AIDS-u i kako možemo da se zaštitimo od ove bolesti».
Mladi širom svijeta  proteklih mjeseci bili su potaknuti da istražuju i pišu o  uzročniku ove bolesti, načinu prenošenja, mjerama zaštite i da pri tome pokažu vlastitu sklonost ka pisanju, maštovitost i pismenost.


Na adrese poštanskih operatera u Bosni i Hercegovini stiglo je 378 pisama. Iako se tema činila pomalo zahtjevnom za dječji uzrast, osnovci su nas ponovo prijatno iznenadili svojim pismima.
Žiri, u sastavu Branislav Janković – predsjednik, Nina Kuvalja, Dragan Marjanović, Željka Šaravanja , Munira Šauli i Sadeta Mezet  - članovi, nakon brižljivog čitanja pisama, donio je jednoglasno odluku o plasmanu deset najuspješnijih učesnika takmičenja mladih u pisanju pisama 2010. godine.

1. mjesto ( 500 KM) –  Tea Pandža -  О.Š. «Silvija Strahimira Kranjčevića», Mostar
predstavnica BiH na međunarodnom takmičenju u pisanju pisama.
2. mjesto (300 KM) – Vasilije Mirković –  O.Š. «Vuk Karadžić», Višegrad
3. mjesto  (200 KM) – Una Alić – O.Š. «Novi Grad», Tuzla
Ovo troje učenika dobivaju na poklon i bicikla.
Njihovi nastavnici maternjeg jezika biće nagrađeni sa  po 100 KM.

Narednih sedam mjesta ravnopravno dijele učenici:

Una Belko – O.Š. «Berta Kučera», Jajce
Branko –Strahinja Juzbaša  – O.Š. « Miloš Crnjanski», Banja Luka
Lidija Majstorović - O.Š. «Grbavica 2», Sarajevo
Nikolina Kovač – O.Š. «Srbija», Pale
Aleksandra Obradović – O.Š. «Pale», Pale
Kristina Čović –  O.Š. «Biograci» Jare
Almedina Tupkušić – O.Š. «Vukovije» Tojšići
Ovih sedam učenika biće nagrađeni MP4 playerom.

Žiri je odlučio da, za originalnu formu pisma, posebno nagradi Anu Mastilović, učenicu Osnovne škole «Jevrem Stanković», iz Čečave.
Sve nagrade biće uručene dobitnicima na završnoj svečanosti, koja će se održati početkom okobra ove godine, u Banja Luci.

Organizacijom takmičenja u Bosni i Hercegovini,  «JP BH POŠTA», d.o.o. Sarajevo, Pošte Srpske Banja Luka i i Hrvatska pošta Mostar pridružile su se kampanji UPU-a i UN-a da se među mladim ljudima poveća svijest o AIDS-u i prevenira zaraza HIV


arhiva arhiva