aktulenosti Aktuelnosti

Feb

10

XIV Zimske olimpijske igre na poštanskim markama


Iako je prošla 31 godina, grad Sarajevo, ali i čitava BiH sjećaju se XIV Zimskih olimpijskih igara. Olimpijski plamen je svečano zapaljen na Olimpijskom stadionu Koševo, čime su i zvanično otvorene XIV Zimske olimpijske igre 8. februara 1984. godine.

Sarajevska Olimpijada i danas predstavlja jedan od najdražih događaja za sve građane, bilo da su imali priliku da svjedoče samom događaju ili su slušali o Igrama od svojih roditelja.

Da priča o XIV Zimskim olimpijskim igrama živi i danas, svjedoče i poštanske marke koje najuporniji i najzagriženiji filatelisti čuvaju i 31 godinu poslije. Jedan od njih je i Taib Delić koji je svoju kolekciju poštanskih maraka sa motivom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a koje su 1983. i 1984. godine štampane i distribuirane širom svijeta, poklonio Olimpijskom muzeju.

Delićeva privatna kolekcija koja sadrži markice iz 36 zemalja svijeta, prva je u Olimpijskom muzeju ove vrste, a kako je sam Delić rekao “služiće kao pokazatelj važnosti Zimskih olimpijskih igara 1984. za generacije koje dolaze".

BH Pošta je od 1994. godine izdala nekoliko poštanskih maraka povodom obilježavanja godišnjice održavanja  XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Sve poštanske marke mogu se naći u našim Albumima poštanskih maraka na web stranici http://www.posta.ba/marke/1/25/24.html , te na Post shopu BH Pošte

http://www.posta.ba/postshop/ .

Podsjećamo, da će Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini Evropskog omladinskog festivala 2017. godine - EYOF-u 2017. Od 11. do 18. februara 2017. godine Sarajevo će posjetiti oko 1.500 sportista iz 49 zemalja Evrope i preko 2.000 gostiju.

Ovo je prilika da se olimpijski duh ponovo vrati u naš glavni grad, a kako prenose mediji, glavna maskota olimpijskih igara Vučko, na EYOF-u 2017. godine, dobiće i svoju ljepšu polovinu. 


arhiva arhiva