aktulenosti Aktuelnosti

May

26

Privredna komora Sarajeva obilježila stotu godišnjicu


U povodu jubileja Stotinu godina Privredne komore Sarajeva, 20. maja 2010. godine u amfitetaru Unitica održana je Svečana akademija kojoj su prisustvovali brojni privrednici i gosti iz Bosne i Hercegovine,  Austrije, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Prisutnima su se obratili član Predsjedništva BiH gosp. Željko Komšić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo gosp. Denis Zvizdić i u ime domaćina, predsjednik Komore gosp. Kemal Grebo. Tim povodom dodijeljena su posebna  priznanja ”Znak Privredne komore Kantona Sarajevo”  predstavnicima privrednih društava koja su dala izuzetan doprinos radu i djelovanju Komore tokom stoljeća. Dobitnik ovog velikog priznanja je i JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo.

U cijelom ovom periodu Komora je davala veliki doprinos kako kroz podršku privrednicima u obavljanju tekućih poslova tako i ukupnom privrednom i društvenom razvoju, ne samo Sarajeva nego i šireg područja.

Član Predsjedništva BiH gosp. Željko Komšić, uz iskrene čestitke Privednoj komori Kantona Sarajevo, posebno je istakao u svom govoru da veliku ulogu privrednih komora, pored ostalog, vidi i u podizanju konkurentske sposobnosti kompanija kako bi se one što bolje pozicionirale na tržištu EU.

Kako je rekao, Privredna komora Kantona Sarajevo, svjesna ove cinjenice, vrši stalno prilagođavanje metoda i sadržaja rada kako bi uspješno odgovorila zahtjevima koje pred nju postavljaju njeni članovi. Naravno, tu svoju ulogu komore ne mogu ostvariti bez intenzivne saradnje sa nadležnim državnim organima, kakva je praksa u većini razvijenih zemalja tržišne privrede.

O značaju i ulozi Komore govorio je i predsjednik Skupštine KS gosp. Denis Zvizdić, uz poruku da komorski sistem treba očuvati i jačati njegovu ulogu, a naročito u pravcu saradnje sa državnim organima.

Kroz stručnu službu i organe Komore prošli su mnogi društveni planovi, razvojni projekti, privredni zakoni, rezolucije, a stavovi i prijedlozi Komore su uzimani ozbiljno u razmatranje kod usvajanja konačnih rješenja.

Kako je kazao predsjednik Komore gosp. Kemal Grebo, nakon svih ovih stotinu turbulentnih godina, Privredna komora Kantona Sarajevo je opstala i ostala vjerna svojim članovima, te dokazala da je njen doprinos razvoju privrede i ukupnom društvenom razvoju Sarajeva, KS i BiH bio izuzetno značajan.


arhiva arhiva