aktulenosti Aktuelnosti

Mar

13

BH POŠTA izdala marku posvećenu borbi protiv prirodnih katastrofa


Generalna Skupština UN- a odlučila je da se u periodu od 14. do 18. marta 2015. godine u Japanu održi Treća svjetska konferencija o smanjenju rizika od prirodnih katastrofa. Svijet se danas suočava sa brojnim prirodnim katastrofama od kojih je većina posljedica ljudskog  uticaja na okolinu.

Konferencija u Japanu bi za rezultat trebala imati stvaranje dugoročnog i akcijski orijentiranog dokumenta koji će za cilj imati značajno smanjenje ljudskih, socijalnih, ekonomskih i okolišnih gubitaka država i zajednica, kao i integraciju smanjenja rizika od prirodnih katastrofa.

Poštanski sektor kao dio mrežne industrije također je pogođen prirodnim opasnostima u cijelom svijetu. Sa svojom jedinstvenom mrežom i pristupom stanovništvu, poštanski operateri mogu imati veliku ulogu u pripremama za suočavanje sa prirodnim opasnostima i izgradnji poštanskog lanca za snabdijevanje.

Iz tog razloga Svjetski poštanski savez (UPU) pozvao je poštanske operatere da izdaju marke na ovu temu. „JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo je danas u promet pustilo prigodno izdanje marke, koja je posvećena smanjenju rizika od prirodnih katastrofa čime se naša kompanija pridružila navedenim aktivnostima UPU- a.

Likovno rješenje motiva marke posvećeno je borbi protiv poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu prošle godine i izazvale ogromne materijalne štete i ljudske žrtve. Nominalna vrijednost marke iznosi 0,90 KM.

Podsjećamo da je BH POŠTA učestvovala u humanitarnim akcijama pomoći stanovništvu poplavljenih područja i da je naša kompanija u ove svrhe uplatila 300.000 KM. Zaposlenici BH POŠTE su u više navrata organizirali humanitarne akcije i donirali novac, hranu i higijenska sredstva građanima čiji su domovi oštećeni u  poplavama.

Poštanski žig s motivom godišnjice smrti nobelovca Ive Andrića

Danas se navršava 40 godina od smrti književnog nobelovca Ive Andrića. Zavičajni muzej Travnik obilježit će ovu godišnjicu tako što će u saradnji sa Društvom filatelista i kolekcionara Travnik objaviti prigodnu filatelističku kovertu i poštanski žig.
Sve poštanske pošiljke koje danas budu upućene iz Pošte Travnik imat će otisnut poseban poštanski žig s motivom ove godišnjice.


arhiva arhiva