aktulenosti Aktuelnosti

May

07

Promovisana poštanska marka 20 godina Prve bošnjačke gimnazije


U Gazi Husrev-begovoj biblioteci održana svečana Akademiju povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu i 10 godina od osnivanja Cambridge International School. Promovisana prigodna poštanska marka koju je JP BH Pošta izdala uz ovaj značajni jubilej.

U svečanoj sali, koja je bila popunjena do posljednjeg mjesta, održana je svečana Akademija povodom obilježavanja 20 godina od obilježavanja Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu. Akademiji su prisustvovale mnoge istaknute ličnosti javnog i političkog života. BH Pošta je u okviru svečane Akademije promovisala prigodnu poštansku marku  „20 godina Prve bošnjačke gimnazije“. Naime, riječ je o vanrednoj prigodnoj poštanskoj marki iz teme „Jubileji“ koja je izdata u 10.000 primjeraka. Nominalna vrijednost marke je 1,00 KM. Dizajnersko rješenje za ovu poštansku marku uradio je Tamer Lučarević, zaposlenik naše firme.

U svom pozdravnom obraćanju, direktorica Prve bošnjačke gimnazije Lejla Akšamija, prisjetila se momenata osnivanja škole, onoga kroz šta je prošlo 17 generacija, te je podsjetila na činjenicu da je 2006. godine škola dobila Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.
- Mi smo svoje učenike upućivali na to da vole svoju državu, da traže znanje i van granica, ali da se vraćaju u BiH, istakla je, između ostalog, Akšamija.

Prilikom promocije poštanske marke „20 godina Prve bošnjačke gimnazije“, u ime “JP BH POŠTA”  d.o.o. Sarajevo, obratio se izvršni direktor Sektora za poštanski promet, Mirsad Mujić, koji je između ostalog naglasio:

- Poštanska marka, koju ovom prilikom promovišemo, ostaće kao uspomena znanju i obrazovanju, ali i odgoju mladih koji svaka škola ima kao prioritetni zadatak. Ovom prilikom direktor Mujić uručio je prigodne poklone direktorici ove obrazovne institucije Lejli Akšamiji i reisu-l-ulemi IZ u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazoviću.

Na uspjehu škole čestitao je i Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

- U ime IZ BiH želim se zahvaliti i čestitati na uspjehu ovako prestižne škole. Moto pod kojim ova škola djeluje i radi svima nam je znan. Kad izađemo iz škole pred svima je dug put, ali ostaje ono kur'ansko mjerenje sebe i djelovanje kroz dobra djela koja činimo.


Čestitajući 20 godina Prvoj bošnjačkoj gimnaziji, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao važnost znanja i obrazovanja, kao i odgoja na kojem škola insistira, te je dodao sljedeće: "Vi ste svoju zadaću dobro obavili".

Prva bošnjačka gimnazija ispratila je 17 generacija, 1.877 maturanata, od kojih je 20 učenika doktoriralo.


arhiva arhiva