aktulenosti Aktuelnosti

May

26

Stigao veliki broj pošiljaka iz Kine


Obavještavamo korisnike naših usluga da je BH Pošti, u  posljednjih nekoliko dana, prispio veliki broj pošiljaka porijeklom iz Kine. Riječ je o preko 500 vreća ili drugih spremnika pošiljaka ukupne mase blizu 6 tona i to najvećim dijelom pošiljaka čiji su pošiljaoci kompanije iz Azije koje se bave internet prodajom. Redovnom kontrolom utvrđeno je da se radi o pošiljkama čiji je prijenos trajao i po nekoliko mjeseci, dok su neke pošiljke predate na otpremu čak u oktobru 2014. godine što implicira da su, iz nepoznatih razloga, prispjele pošiljke zadržane u procesu prijenosa.

S tim u vezi, smatramo važnim informisati korisnike naših usluga da poštanski operator zemlje odredišta, pa tako ni BH Pošta u konkretnom slučaju, ne raspolaže informacijama o načinu otpreme pošiljaka iz zemlje porijekla kao ni korištenim sredstvima prijevoza. Naime, ugovaranje prijevoza pošiljaka u isključivoj je nadležnosti poštanskog operatora zemlje porijekla pošiljke, pri čemu način prijevoza pošiljaka, avionski ili površinski, ovisi o izboru korisnika usluga, u ovom slučaju internet prodavača. Napominjeno da je poštanski operator porijekla pošiljke obavezi na svojoj zvaničnoj internet stranici objaviti standard prijenosa i uručenja pošiljaka za grupu zemalja ili pojedinačno po odredišnim zemljama.

Polazeći od naprijed navedenog smatramo neophodnim korisncima naših usluga skrenuti pažnju na sljedeće:

-       Da se prilikom kupovine proizvoda putem interneta kod internet prodavača informišu o načinu prijevoza pošiljaka (površinski, avionski, pomorski prijevoz) te uobičajenom vremenu prijenosa pošiljaka od zemlje prodavača do Bosne i Hercegovine;

-       Da se na zvaničnoj stranici poštanskog operatora zemlje porijekla kome je pošiljka predata na prijenos informišu o standardu prijenosa pošiljaka za Bosnu i Hercegovinu.

Ovim putem obavještavamo korisnike naših usluga da su sve prispjele pošiljke usmjerene ka dostavnim poštama te da je proces dostave u toku.


arhiva arhiva