aktulenosti Aktuelnosti

Jun

19

Poštanska marka u povodu predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope


„Javno preduzeće BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo u nedjelju, 21.06.2015. godine, izdat će poštansku marku „Predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijećem Evropa“. Tiraž marke je 200.000 komada, nominalne vrijednosti od 0,50 KM, a njen autor je dizajner BH POŠTE Tamer Lučarević.
Poštanske marke posvećene predsjedavanju BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope bit će uručene zvanicama i učesnicima ljetnog dijela redovne sesije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koja će biti održana od 22. do 26. juna 2015. godine u Strazburu.

Sesija u Strazburu

Među zvanicama koje će posjetiti Strazbur i obratiti se delegatima u Skupštini najavljeni su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Moon, predsjednik Malte Marie Louise Coleiro Preca i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Predsjedavajući Predsjedništva BiH obratit će se delegatima u Skupštini povodom aktuelnog predsjedavanja Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Vijeća Evrope, koje je naša država preuzela od Kraljevine Belgije 19. maja 2015. godine na Ministarskoj konferenciji u Briselu.
Ivanić će se susresti sa visokim dužnosnicima ove najstarije evropske multilateralne organizacije. Planirano je da predsjedavajući Predsjedništva BiH uruči zvanicama prigodne poklone uključujući i spomenute poštanske marke u izdanju BH POŠTE. Također je planirano da Ivanić prilikom ove posjete Strazburu inaugurira tramvaj u bojama predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope. Tramvaj će voziti građane Strazbura u periodu od šest mjeseci, koliko će naša zemlja predsjedavati Vijećem Evrope.

Društveno odgovorna kompanija

Mladen Ivanić će zvanično otvoriti Park ljudskih prava u Strazburu, koji se nalazi na granici Francuske i Njemačke. Park će otvoriti simboličnim gestom zasađivanja hrastovog stabla uvezenog iz Bosne i Hercegovine. U svojstvu predsjedavajućeg Komitetom ministara Vijeća Evrope, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratit će se prvog dana rada Skupštine delegatima i predočiti redovan tromjesečni izvještaj Komiteta ministara Vijeća Evrope Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.
U okviru kulturnih događaja, tokom sedmice rada Skupštine bit će postavljena izložba bh. kulturnog naslijeđa te izložen turistički štand Bosne i Hercegovine u centru grada, uz instalaciju najveće džezve za kahvu na svijetu iz koje će se građanima Strazbura služiti bosanska kahva. Osim toga, na štandovima će se dijeliti i prehrambeni proizvodi bh. proizvođača.

Najavljenim izdavanjem poštanske marke „Predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope'' BH POŠTA se još jednom dokazala kao društveno odgovorna kompanija, koja podržava pozitivne društvene procese i nastojanja da naša država krene putem reformi.


arhiva arhiva