aktulenosti Aktuelnosti

Jun

30

BH POŠTA izdaje marku „Alisa u zemlji čudesa“


„Javno preduzeće BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo sutra će izdati prigodnu poštansku marku koja je posvećena 150. godišnjici objave jedne od najpopularnijih dječijih knjiga „Alisa u zemlji čudesa“.

Poštanska marka bit će odštampana u 10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 1,50 KM, a autor marke je dizajner BH POŠTE Tamer Lučarević. „Alisa u zemlji čudesa“ je knjiga dječije fantastike koja je prvi put objavljena 26. novembra 1885. godine u Velikoj Britaniji.

Ovo literarno djelo napisao je Čarls Latvidž Dodžson pod pseudonimom Luis Kerol, jedan od najčitanijih engleskih pisaca, koji je također bio i matematičar, logičar, anglikanski sveštenik i amaterski fotograf.

Karakteristična crta njegovih priča jeste prijelaz iz običnog svakodnevnog života u svijet sanjarenja, izmišljanja i ličnog preispitivanja što je posebno izraženo u knjizi  “Alisa u zemlji čudesa”.

Na temelju djela “Alisa u zemlji čudesa” nastale su brojnepozorišne, filmske i televizijske adaptacije koje, kao i knjiga, i danas privlače veliku pažnju mladih generacija.


arhiva arhiva