aktulenosti Aktuelnosti

Aug

26

Izabrano najljepše pismo svijeta, pobjednica Sara Jadid iz Libana


Svjetski poštanski savez (UPU) objavio je imena učenika koji su osvojili nagrade na 44. Međunarodnom takmičenju u pisanju pisama za mlade ljude u 2015. godini. Pobjednica takmičenja i osvajačica zlatne medalje je Sara Jadid iz Libana, koja je međunarodni žiri impresionirala iskrenim  apelom za svijet bez rata.

-Odavde, iz ovog mračnog svijeta, ja sanjam o životu u svjetlijem svijetu, čak i ako je iza horizonta… Svaki put kad zatvorim oči, ja sanjam o svijetu gdje labudovi lete i gdje svjetla zaseoka na obroncima planina gore po cijelu noć, napisala je Sara u pobjedničkom pismu.

Srebrenu medalju osvojila je Miriam Campos Acin iz Španije, a bronzano odličje Silva Brito Leonardo iz Brazila.

Specijalne pohvale dobili su: Tatev Barseghyan (Armenija), Jacqueline Doriane Dandjinou (Benin), Josep Gil Sander (Haiti), Zvezdana Gojković (Crna Gora), Prabidhik K.C. (Nepal), Maria Coutinho (Portugal), Fedir Nahornyi (Ukrajina), Aliaa Ajil Mohammad Khamis Balsoub Al-Ketbi (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Hai Nam Truong (Vijetnam). 

Komentar o svjetskom takmičenju u pisanju pisama dao je generalni direktor UPU- a Bishar A. Hussein, koji je izrazio oduševljenje činjenicom da djeca još uvijek pišu pisma u eri digitalizacije.

-Izuzetno mi je drago što je umijeće pisanja pisama još uvijek živo. Posebno sam uzbuđen što mladi ljudi u svijetu praktikuju pisanje pisama na tako visokom nivou- kazao je Bishar A. Hussein.

Pobjednička pisma UPU- u ove godine dostavilo je  65 zemalja, a oko 1,5 miliona djece širom svijeta učestvovalo je u natjecanju. Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju za 2015. godinu, predstavljalo je pismo Selme Husić, učenice iz Zenice.

Dodjela nagrada Selmi Husić i ostalim učenicima, čija su pisma ušla u najuži izbor na nivou BiH, bit će organizirana u Sarajevu u okviru obilježavanja 9. oktobra, Svjetskog dana pošte, o čemu će nagrađeni učenici biti na vrijeme obaviješteni.

Pismo Selme Husić, koje je predstavljalo BiH na svjetskom takmičenju, možete pročitati ovdje.


arhiva arhiva