aktulenosti Aktuelnosti

OKT

14

Oktobar u BH Pošti u znaku filatelije


U skladu sa Programom izdavanja poštanskih maraka i vrijednosnica za 2015. godinu, za oktobar se slobodno može reći da je u znaku filatelije.

Još 1. oktobra izašlo je redovno izdanje poštanske marke “Jubilej” koja je ovog puta dizajnirana u čast 450 godina Jevrejske opštine u Sarajevu. Nominalna vrijednost izdanja je 0,40 KM, a tiraž marke je 200.000 komada.
 
Već 9. oktobra izdate su još dvije redovne poštanske marke: Dječija poštanska marka sa temom “ U kakvom biste svijetu željeli odrasti“ i marka “' Konjičko drvorezbarstvo“ iz oblasti Kulturno istorijskog naslijeđa. Dio izrezbarenog motiva na marki je istaknut slijepim tiskom.

Nominalna vrijednost prve je 0,90 KM, a tiraž 10.000 komada. Druga je takođe izdata u 10.000 komada, sa nominalnom vrijednošću od 1,50 KM.

Podsjećamo, da su povodom 9. oktobra – Svjetskog dana pošte u promet puštene i dvije poštanske marke iz oblasti sporta i to – marka izdata u čast zlatne Kadetske košarkaške reprezentacije BiH i marka u čast našeg najtrofejnijeg atletičara, Amela Tuke.
Marka sa motivom košarkaša izdata je u 100.000 primjeraka, a njena nominalna vrijednost je 2,70 KM. Poštanska marka posvećena Atletskom savezu BiH i Amelu Tuki izdata je u tiražu od
50.000 komada. Njena nominalna vrijednost je 1,30 KM.

Do kraja godine očekuje nas još nekoliko interesantnih i kreativnih izdanja poštanskih maraka BH Pošte.
 


arhiva arhiva