aktulenosti Aktuelnosti

Apr

13

Električni automobili za dostavu pošiljki u Njemačkoj


Njemačka pošta “Deutsche Post AG” počela je koristiti flotu električnih Streetscooter automobila za dostavu. Prije četiri godine pošta je počela koristiti prototipe, a dvije godine kasnije kupila je kompaniju koja ih je proizvodila. Sada je sve spremno za masovnu proizvodnju i korištenje ovih automobila.

Plan je da se do kraja godine proizvede  2. 000 automobila, koji će zamijeniti postojeća vozila za dostavu. Krajnji cilj je zamijeniti sve automobile sa 30.000 električnih vozila.
Streetscooter pokreće električni motor koji razvija 40 KS, a maksimalna elektronski ograničena brzina iznosi 80 km/h, piše portal Klix.ba.

S jednim punjenjem baterije, vozilo može preći 50 do 80 kilometara. Baterija se na 80 posto kapaciteta napuni za četiri i po sata, dok je za potpuno punjenje potrebno sedam sati. Dostavno vozilo je teško 1.495 kilograma, a maksimalna nosivost iznosi 650 kg. Streetscooter nije jedno električno dostavno vozilo u upotrebi, jer se od ranije koriste Nissan e-NV200 i Renault Kangoo Z.E.


arhiva arhiva