aktulenosti Aktuelnosti

May

22

Odluke Vlade Federacije BiH obavezujuće i za BH Poštu i za Elektroprivredu


Vlada Federacije BiH, u dogovoru sa Upravom „JP BH Pošte“ d.o.o. Sarajevo, donijela je danas Odluku o davanju prethodne saglasnosti Skupštini “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo da prestruktuira svoja raspoloživa novčana sredstava u iznosu od oko 45 miliona konvertibilnih maraka, što je za oko 15 miliona više nego što je BH Pošta stavljala na raspolaganje do sada. Sredstva će biti plasirana prema Federalnom zavodu PIO za isplatu penzija korisnicima koji ih primaju putem BH Pošte.

Ovu odluku Vlade FBiH, generalni direktor BH Pošte  mr. sci. Mirsad Mujić komentira na sljedeći način: - Iznimno sam sretan da se nastavlja i napreduje ovaj aranžman, u kojem BH Pošta stavlja na raspolaganje svoja sredstva kako bi penzije bile redovne bez obzira na tempo uplate sredstava iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Koliko god je ovaj aranžman rezultat dobre poslovne politike, toliko mi je drago i da svjedoči o društvenoj odgovornosti našeg preduzeća i senzibilnosti na kategoriju penzionera, prvenstveno ovih koji su odlučili i dalje primati penzije preko BH Pošte i tako još jednom pokazali svoju svijest o tome koliko je važno podržati domaće kompanije, među kojima je upravo BH Pošta, jedan od najznačajnijih stubova države.

Na istoj sjednici Vlada Federacije BiH je donijela odluku i da je JP „Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo danas obavezana da usluge prijema, prenosa i uručenja pismonosnih pošiljki, pisama - računa obavlja isključivo putem BH Pošte, kao ovlaštenog javnog poštanskog operatera te da je rok za implementaciju obje odluke, i Odluke koja se odnosi na BH Poštu, i odluke koja se odnosi na Elektroprivredu - 15 dana.

O tome direktor Mujić kaže: - Mi smo svoj dio obaveze ispunjavali i ranije, a i sada ćemo u navedenom roku. Isto očekujemo i od čelnika Elektroprivrede. Premijer Fadil Novalić i njegovi saradnici su ovim potezom održali obećanje i pružili konkretnu podršku našim dugogodišnjim nastojanjima da se uvede reda na poštansko tržište u smislu postupanja po odredbama zakona o poštanskom prometu koje reguliraju rezervirane, ali i univerzalne poštanske pošiljke. Godinama ukazujemo na ovaj problem i, evo, sada je na pragu da bude riješen. Vjerujem da će ovaj primjer sa Elektroprivredom biti samo inicijalna kapisla, koja će pokrenuti i druga preduzeća u tom smjeru.


arhiva arhiva