aktulenosti Aktuelnosti

Aug

05

BH Pošta izdala dvije nove poštanske marke


„Javno preduzeće BH Pošta“, u skladu sa Programom izdavanja poštanskih maraka i vrijednosnica za 2016. godinu, početkom avgusta ove godine obogatilo je filatelističko tržište sa još dva izdanja.

Prigodna poštanska marka na temu „Sport“ i motivom „Ljetni sportovi“, autora Sunite Đozić, štampana je u tiražu10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 2,50 KM.

Naime, ljudi su oduvijek voljeli sportove na vodi. Plivanje je omiljeni i najrasprostranjeniji vodeni sport. Plivanje je poznato od davnina, ali tek na mozaicima ranih istočnih civilizacija nailazimo na njegove prve predstave. Vještinu plivanja poznavali su stari Asirci i Egipćani. Grci su pridavali pažnju plivanju kao dijelu općeg obrazovanja dok su Rimljani plivanje smatrali vojničkom vještinom.

Vodeni sportovi su popularni jer su izuzetno zdravi za tijelo, aktiviraju sve mišiće, a potrebno je i regulirati disanje. Zapravo se većina vodenih sportova, recimo vaterpolo, moderni petoboj, triatlon, sinkronizirano plivanje, razvila iz plivanja. Vaterpolo je sport koji je privlačan i rekreativcima i profesionalcima. Uz nogomet, (najraširenije i najpopularnije sportske igre na svijetu), jedan je  od najstarijih ekipnih olimpijskih sportova, koji se na programu Igara pojavio  još u 19. stoljeću. Vaterpolo je jedan od najpopularnijih ekipnih vodenih sportova u kojem sudjeluju dvije ekipe. Svaka od tih ekipa ima po sedam igrača. Potrebno je biti u odličnoj fizičkoj kondiciji, pa su uglavnom vaterpolisti, kao i ostali vodeni sportaši i sportašice, odličnog fizičkog izgleda. Sinkronizirano plivanje je vodeni sport koji uključuje elemente plivanja, gimnastike i plesa, i to sve u ritmu muzike. Iako je na većini natjecanja pravilima dozvoljen nastup i muškarcima, sinkronizirano plivanje se uglavnom smatra ženskim sportom, te ga u velikoj većini prakticiraju i u njemu se natječu samo žene. Ovaj vrlo zahtjevni sport od natjecateljica traži snagu, odličnu plivačku tehniku, fleksibilnost te osjećaj za ritam i prostor. Kako se dio figura izvodi s glavom ispod vode, potrebna je i sposobnost dužeg zadržavanja daha.

Također, postoje i sportovi koji u sklopu natjecanja ne uključuju plivanje, ali je za bavljenje tim sportovima znanje plivanja nužno, kao što su jedrenje, veslanje, ronjenje, skokovi u vodu...

Druga poštanska marka koja tretira kulturno historijsko naslijeđe naše zemlje je marka sa motivom „Žuta tabija“.

Davne 1727. godine bosanski namjesnik Gazi Ahmed paša Skopljk odlučio je sagraditi zid oko Vratnika. Izgradnja je završena 1739. godine za vrijeme vladavine Hekimoglu Ali-paše. Na zidovima je bilo pet vrata i pet bastiona od kojih je jedan sagrađen na litici Jekovca i zbog žućkasre boje kamena dobio ime Žuta tabija.

Fond memorijal je 2010. godine usvojio i završio idejni projekat Muzeja topova na Žutoj tabiji, a u 2015. godini planirana je izgradnja izvedbenog projekta u cilju obogaćivanja sadržaja Memorijala Kovači. Jedan od najljepših pogleda na grad Sarajevo pruža se se upravo sa ovog objekta.

Ova poštanska marka štampana je u tiražu 20.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 0,30 KM, a autor marke je Tarik Đikić.


arhiva arhiva