aktulenosti Aktuelnosti

Sep

22

Predstavnici BH Pošte na 26. Svjetskom poštanskom kongresu u Istanbulu


U organizaciji Svjetskog poštanskog saveza (UPU) u Istanbulu se trenutno održava 26. Svjetski poštanski kongres, kojem prisustvuju visoki dužnosnici UPU- a kao i drugi  brojni zvaničnici, ministri i predstavnici poštanskih uprava iz 192 države. Domaćin Kongresa je Turska, a svečanom otvaranju ovog najznačajnijeg međunarodnog skupa u oblasti poštanske djelatnosti prisustvovao je i turski premijer Binali Yildirim.

Nakon niza plenarnih sjednica i rasprava na Kongresu će biti usvojena Istanbulska poštanska strategija, koja će odrediti smjernice rada  UPU- a i njegove  prioritete u naredne četiri godine. Ogroman rast on- line usluga i slabljenje tradicionalnih poštanskih usluga glavne su teme Kongresa te će većina razgovora biti usmjerena na oblikovanje usluga, koje udovoljavaju zahtjevima korisnika i jačanju poštanske mreže u svijetu.

Nova vizija za poštanski sektor usmjerena na inovacije, integracije i zajednički rad, činit će Istanbulsku strategiju. Kako je najavljeno, rad UPU- a i poštanskih uprava širom svijeta u periodu 2017.- 2020. godine bit će baziran na poboljšanju interoperabilnosti mrežne infrastrukture, osiguranju modernih proizvoda i usluga te boljem funkcioniranju poštanskog tržišta.

Generalni direktor PTT korporacije Turske Kenan Bozgeyik, kao domaćin Kongresa, pozdravio je više od 2.000 sudionika Kongresa i poželio im dobrodošlicu u Istanbul.

-U prošlosti smo za slanje poruka koristili poruke vezane za ptice, telegrafske linije... Danas možemo poruku poslati za nekoliko sekundi. Važno je da su se poštanske usluge prilagodile promjenjivim potrebama naših korisnika- kazao je, između ostalog, Bozgeyik u svom obraćanju.

Direktor PTT korporacije Turske susreo se sa delegacijom “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, koja kao članica UPU- a prisustvuje Kongresu u Istanbulu. Tom prilikom upriličen je razgovor Kenana Bozgeyika sa Nedimom Matorugom, izvršnim direktorom Sektora za razvoj i informacione sisteme BH Pošte, tokom kojeg su ostvareni i prvi dogovori o budućoj saradnji dvije kompanije.

Direktor Pošte Turske na kraju ovog razgovora uručio je  izvršnom direktoru Nedimu Matorugi prigodan poklon. Kongres u Istanbulu traje do 7. oktobra 2016. godine.


arhiva arhiva