aktulenosti Aktuelnosti

OKT

18

Učenica iz Vijetnama pobjednica međunarodnog takmičenja za najljepše pismo


Žiri Svjetskog poštanskog saveza izabrao je pobjednika 45. Međunarodnog takmičenja u pisanju piosama za mlade ljude za 2016. godinu. Pobjednica je učenica Nguyen Thi Thu Trang iz Vijetnama, koja je svojim pismom sebi kao 45- godišnjakinji uspjela  impresionirati žiri i zauzeti prvo mjestu među 980.000 učesnika.

Svoje pismo pisala je glasom malog Alana Kurdija, sirijskog dječaka čije je beživotno tijelo voda izbacila na obalu nakon što se prevrnuo čamac, kojim su on i njegova porodica pokušali stići do obale Grčke.

“Svom dragom sebi,

Sada sam u raju. Ovo je tako blistav i fantastičan svijet u kojem ne postoje ni dan ni noć. Sunce, mjesec i zvijezde sijaju zajedno, a njihove se zrake prelamaju kroz kristalno čistu atmosferu. Tu je i moja majka, tu je i moj brat, tu je puno drugih ljudi i svi se zajedno smiješe. Ne postoje nacije, granice, migracije. Ne postoji nasilje, terorizam i vjerska diskriminacija. Svi smo jednaki - duše koje žive u harmoniji i spokoju.“- napisala je Trang u pobjedničkom pismu.

Vijetnamka je zlatnu medalju preuzela na ceremoniji zatvaranja 26. Svjetskog poštanskog kongresa koji je održan u Istanbulu. Direktor Svjetskog poštanskog saveza Bishar A. Hussein izjavio je kako je oduševljen da djeca i danas, u društvu koje je digitalizirano i u kome se veoma brzo živi, shvataju i čuvaju vrijednosti pisane riječi. Međunarodni žiri drugo mjesto u takmičenju i srebrenu medalju dodijelio je učenici Ivani Iliyan Yanevi iz Bugarske, a bronzanu medalju i treće mjesto osvojila je Slovenka Daša Bahor.

Međunarodno takmičenje za najljepše pismo održava se svake godine od 1971. godine, a cilj mu je promocija pismenosti kod mladih ljudi. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je „Napiši pismo sebi kao 45- godišnjaku“. Bosnu i Hercegovinu je na ovom međunarodnom takmičenju predstavljalo pismo Amora Smajlagića, učenika Prve osnovne škole Maglaj. Na izboru najljepših radova ove godine, u organizaciji Hrvatska pošta d.o.o Mostar  i “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, uz Amorovo pismo izabrano je još devet pisama za nagrade. Manifestacija dodjele nagrada održat će se u četvrtak, 20.10.2016. godine, u Mostaru.

Temu za naredno, 46. Međunarodno takmičenje za najljepše pismo 2017. godine, Svjetski poštanski savez će ubrzo objaviti, o čemu će osnovne škole i osnovci u BiH biti na vrijeme obaviješteni.


arhiva arhiva