aktulenosti Aktuelnosti

Dec

06

Promovirana poštanska marka “Šutnja nije zlato”- zaustavimo nasilje nad ženama i djecom


U okviru kampanje Udruženja “Žene ženama” pod nazivom “Zaustavimo nasilje i seksualno nasilje nad ženama i djecom”, koju je podržalo “Javno preduzeće BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, jučer je u “Kući ljudskih prava” u Sarajevu promovirana  poštanska marka “Šutnja nije zlato”. 

Na ovaj način Udruženje "Žene ženama" i BH Pošta zajednički provode projekt prevencije i žele dodatno skrenuti pažnju javnosti na problem nasilja, što je i glavni moto ovogodišnje kampanje posvećene borbi protiv nasilja nad ženama i djecom. Udruženje "Žene ženama" kampanjom želi motivirati žrtve da prijave nasilje, kao jedini način prevencije, "jer je šutnja žrtve najveće oružje nasilnika".

Izvršni direktor Sektora za poštanski promet i član Uprave BH Pošte Neziran Đogo kazao je da je BH Pošta rado prihvatila učešće u kampanji i tim povodom vanredno izdala prigodnu poštansku marku s ovom temom.

BH Pošta je uradila 10.000 primjerka poštanske marke “Šutnja nije zlato”, čija je nominalna vrijednost 2,50 KM te FDC koverat sa nominalnom vrijednošću od dvije KM. Poštanska marka će u promet biti puštena u četvrtak, 8. decembra ove godine. 

-Cilj kampanje je ukazati na važnost ovog problema koji je, nažalost, jedan od najzastupljenijih oblika kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. BH Pošta, kao društveno odgovorna kompanija, pridružila se kampanji kako bi dala doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama i djecom- kazao je Đogo.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović izrazila je zahvalnost BH Pošti zbog prihvaćanja učešća u kampanji. Naglasila je da problem nasilja nad ženama i djecom u našem društvu poprima frapantne razmjere i da se potpisane međunarodne konvencije i sporazumi, koji se odnose na zaštitu žena i djece od nasilja, moraju poštovati.

Promociji su prisustvovali i predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta FBiH, Ministarstava rada i socijalne politike FBiH i Kantona Sarajevo, USAID- a i CCI- a kojima su uručeni tabaci i FDC koverat poštanske marke “Šutnja nije zlato”.   


arhiva arhiva