aktulenosti Aktuelnosti

Apr

20

BH Pošta izdala četiri nove poštanske marke sa zanimljivim motivima


U skladu sa Programom izdavanja poštanskih maraka i vrijednosnica za 2017. godinu „JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo 20.aprila ove godine izdala je četiri nove poštanske marke i time značajno obogatila svoju filatelističku ponudu. Riječ je o prigodnim poštanskim markama za kojem smo sigurni da će dizajnom i zanimljivnim motivima  privući pažnju ljubitelja filatelije.

Jedno od novih izdanja je poštanska marka izdata u kategoriji jubileja sa motivom „175 godina od rođenja Karla Maya“. Autor je Tamer Lučarević, a marka je štampana u tiražu od 10.000 primjeraka sa nominalnom vrijednošću od 2,00 KM plus FDC koverat u količini od 150 komada.

Karl Friedrich May bio je njemački književnik poznat po setu avanturističkih romana o američkom Divljem Zapadu. Najpoznatija djela su mu: "Na dalekom zapadu", "Lovci na medvjede", "Kroz pustinju", "Winnetou", "U carstvu srebrnoga lava", "Blago u srebrnom jezeru", "U Balkanskim gudurama" i druga djela sa glavnim likovima Winnetou, poglavica Mescalero Apača i Old Shatterhand. Karl May je autor kojeg zaboravljaju gotovo svi književni historičari, ali ga pamte milioni čitalaca koji su odrasli uz njegove knjige.

Poštanska marka sa motivom “Ručni mlin za kahvu i šiš” izdata je u tiražu od 10.000 primjeraka sa nominalnom vrijednošću od 2,00 KM, autori marke su Orhan Alić i Sunita Đozić. Izdat je i FDC koverat u tiražu od 150 komada.

Marka je posvećena tradiciji pripremanja i pijenja kahve koja je na našim prostorima usavršavana stoljećima do najsitnijih detalja. Šiš je sprava koja se koristi za prženje kahve i danas se može naći samo u rijetkim domaćinstvima. Prženje kahve pomoću šiša u bosanskim kućama i avlijama stvaralo je prelijepe mirise i prijatne zvukove. Uz šiš je nezaobilazan i kahveni mlin za mljevenje kahve koji se danas također rijetko koristi.

U kategoriji fauna izdata je marka sa motivom “Orao kliktaš”. Autor je Abdulah Branković, a marka je štampana u količini od 10.000 primjeraka sa nominalnom vrijednošću od 0,90 KM plus FDC koverat u tiražu od 150 komada.

Orao kliktaš je srednje veliki orao iz porodice jastrebova i nalazi se na crvenom popisu ugroženih vrsta životinja Federacije Bosne i Hercegovine. U BiH je orao kliktaš zabilježen na većem broju lokaliteta tokom cijele godine, a glavni razlog njegove ugroženosti u BiH je ubijanje i uništavanje staništa na kojima se gnijezdi orao kliktaš. 

Poštanska marka sa motivom „Siva čaplja“ izdata je u kategoriji faune, sa tiražom od 10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 2,50 KM plus FDC koverat u tiražu do 150 primjeraka. Autor marke je Abdulah Branković.

Siva čaplja na našim područjima je redovita gnjezdarica, koja nastanjuje močvare i rado se zadržava u trsticima stajaćih voda. Rasprostranjena je u Evropi, Aziji i velikom dijelu Afrike. Siva čaplja se nalazi na crvenom popisu ugroženih vrsta životinja Federacije Bosne i Hercegovine. Glavni uzrok ugroženosti je uništavanje staništa gdje se siva čaplja gnijezdi.       


arhiva arhiva