aktulenosti Aktuelnosti

May

10

BH Pošta izdala filatelističko izdanje posvećeno tvrđavi u Jajcu“Javno preduzeće BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo u utorak, 09.05.2017. godine, izdalo je dvije prigodne poštanske marke u kategoriji “Evropa” sa motivom “Zamkovi- Tvrđava Jajce”.

Poštanske marke “Zamkovi- Tvrđava Jajce” odštampane su u tiražu od po 20.000 KM, nominalne vrijednosti od po 2,50 KM. Odštampan je i prigodan zajednički FDC  koverat u količini od 300 komada.

Na temu “Zamkovi- Tvrđava Jajce” izdat je i prigodni poštanski blok maraka u tiražu od 20.000 komada te karnet prigodnih poštanskih maraka u količini od 8.000 komada. Autor navedenih izdanja je dizajner BH Pošte Tamer Lučarević.

Tvrđava Jajce iz godine u godinu sve više privlači pažnju stranih turista i domaćih posjetitelja Jajca. Ona se nalazi u kompleksu Staroga grada na nadmorskoj visini od 470 metara. Ovo zdanje postojalo je i prije prvog spomena imena Jajca u pisanim izvorima. O vremenu gradnje tvrđave stručnjaci imaju različita mišljenja. Svi se slažu da je svakako izgrađena prije Hrvojeve vladavine. Jedni njenu gradnju stavljaju u XIII vijek, a drugi čak do druge polovine XIV vijeka.

U pisanim izvorima Jajce se prvi put spominje 1396. godine. Njegov osnivač je Hrvoje Vukčić Hrvatinić koji se titulira “conte di Jajcze”. To je ujedno vrijeme naglog procvata Jajca. Poslije smrti Hrvoja Vukčića 1416. godine grad je preko njegove supruge prešao u ruke kralja Stjepana Ostoje.

Pred kraj bosanske države, u istorijskim izvorima se prvi put spominje kraljevski dvor u Jajcu 1457. godine za vladavine kralja Stjepana Tomaša. Četiri godine kasnije tu je, u prisustvu papskog legata, krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, koji je dvije godine rezidovao u ovom gradu, a tu je i pogubljen, vjerovatno, na Carevu polju, u prisustvu sultana Mehmeda el Fatiha 1463. godine.

Mađari su zauzli Jajce 1464. godine i osnovali Jajačku banovinu. Jajce postaje istureno strateško uporište do kraja 1527. godine. Te godine, poslije Mohačke bitke, definitivno pada pod otomanski imperij  (1528.-1878.) i u tom periodu grad dobiva konačan oblik. U tvrđavi se tornjevi pretvaraju u bastione, a unutar starih srednjovjekovnih zidova podignuti su nasipi te se gradi barutana. Požar iz 1658. godine je teško poharao i tvrđavu i grad.

Pored današnjeg ulaza u tvrđavu nalazi se portal sa kraljevskim grbom što je jedini sačuvani kraljevski portal u Bosni i Hercegovini. Tokom nekoliko vijekova tvrđava je građena i adaptirana. Unutar njenih zidova su barutana i rezervoar za vodu. Od tvrđave se prema rijekama Plivi i Vrbasu pružaju odbrambene zidine s Medvjed kulom, Travničkom kapijom na istočnom zidu i Velikom tabijom, Kulom na Džikovcu, Papaz kulom, Banjalučkom kapijom i Šamića tabijom na zapadnom zidu.

Na putu prema tvrđavi nalazi se, popularno nazvana, Sahat kula, koja je u srednjem vijeku bila prvobitni ulaz u grad. Tvrđava Jajce proglašena je nacionalnim spomenikom kulture.


arhiva arhiva