aktulenosti Aktuelnosti

Feb

27

41. Međunarodno takmičenje za najljepše dječije pismo


Naljepše dječije pismo, koje bude izabrano od strane Komisije, bit će nagrađeno i predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom takmičenju za izbor naljepšeg dječijeg pisma.

Također, organizatori su osigurali novčane nagrade za učenike i njihove nastavnike, kao i druge nagrade u vidu bicikala, mp4 playera, majica, kačketa itd.

S obzirom da je rok za prijem pisama 20.03.2012. godine, ovom prilikom Vas pozivamo da uzmete učešće u projektu „Naljepše pismo“ s ciljem popularizacije i sudjelovanja u takmičenju učenika Vaše škole u pisanju naljepšeg dječijeg pisma na zadatu temu.

PROPOZICIJE

1. Tema: Međunarodni biro je, za 41. međunarodno takmičenje u pisanju pisama za mlade, odabrao temu „Napiši pismo sportisti ili osobi iz svijeta sporta kojoj se diviš, da bi objasnio šta ti znače olimpijske igre“

Olimpijski pokret teži da stvori bolji svijet putem sporta promocijom univerzalnih vrijednosti kao što su izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje. Imajući u vidu pomenute vrijednosti, pozivamo  mlade ljude da u pismima izraze svoje misli o tome šta njima znače olimpijske igre

2. Učesnici: mladi ljudi do 15 godina starosti

3.  Sadržaj: originalni rad dužine do 800 riječi

4. Pismo mora sadržavati sve elemente pisma (mjesto i datum, adresa pošiljaoca i primaoca, početni i završni pozdrav, kao i odgovarajući potpis na kraju)

5. Uz rukopisom napisano pismo, potrebno je dostaviti i njegov prepis otkucan na kompjuteru ili pisaćoj mašini

6. Obavezno je uz pismo dostaviti i sljedeće podatke: ime i prezime učenika, datum rođenja, adresu stanovanja, ime i prezime nastavnika maternjeg jezika, broj riječi u pismu, naziv i adresu škole, brojeve telefona učenika i škole

7. Datum zatvaranja takmičenja: 20.03.2012.

8. Pismo, sa naznakom «Takmičenje u pisanju pisama», treba poslati na jednu od adresa:

 «JP BH POŠTA» d.o.o.Sarajevo

Služba za pravne, kadrovske i opće poslove

Obala Kulina Bana 8

71000 Sarajevo,

HRVATSKA POŠTA d.o.o. Mostar

Sektor za marketing i odnose s javnošću

Tvrtka Miloša bb

88000 Mostar

POŠTE SRPSKE a.d. Banja Luka

Služba za odnose s javnošću

Kralja Petra I  Karađorđevića 93,

78000 Banja Luka

9. Svi učenici osnovnih škola imaju pravo učešća na takmičenju. Ukoliko škole  prethodno naprave selekciju pisama, molimo da u jedoj koverti ne šalju više od tri pisma.

Pisma koja nisu u skladu sa propozicijama takmičenja neće biti uzimana u obzir.

IZBOR NAJLJEPŠEG PISMA I NAGRADE

Stručni žiri će odabrati  predstavnika BiH na međunarodnom takmičenju i izdvojiti za specijalne pohvale i nagrade još najmanje devet radova. Troje prvoplasiranih učenika i njihovi nastavnici maternjeg jezika  biće nagrađeni novčanim nagradama, narednih sedam mp4 playerima, a autori svih odabranih radova dobiće poklon pakete sva tri poštanska operatera u BiH. Tu su i nagrade iznenađenja.

Specijalnu nagradu za najkreativniji rad dodijeliće Agencija za poštanski promet.

Imena nagrađenih učenika biće objavljena u dnevnim novinama. Pobjedničko pismo biće objavljeno na web stranicama poštanskih operatera u BiH.

Nagrade na državnom nivou biće uručene na prigodnoj svečanosti u Sarajevu,  u aprilu 2012. godine.

IZBOR NAJLJEPŠEG PISMA NA MEĐUNARODNOM NIVOU

Sva pobjednička pisma na državnom nivou Međunarodni biro će poslati stručnom žiriju, koji će izabrati tri najbolja, za zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju, i još najviše pet pisama za posebne pohvale i nagrade.

POSEBNA NAPOMENA

Od uključivanja bosanskohercegovačke djece u Međunarodno takmičenje u pisanju pisama u naše poštanske uprave dostavljene su hiljade pisama. Mnogo izvanrednih pisama je učestvovalo na takmičenju svake godine,  ali je i veliki broj onih čije su šanse da pobijede bile sužene jer nisu ispoštovali pravila takmičenja. Cilj takmičenja je da se podstakne umjetnost pisanja pisama i usvoje osnovni elementi koje mora sadržavati svako pismo (adresu primaoca, mjesto, datum, oslovljavanje, sadržaj, pozdrav, potpis, adresu pošiljaoca). Podsjećamo: u toku je dekada Ujedinjenih nacija posvećena pismenosti ( 2003-2012).

Sva pisma koja stignu na navedene adrese su vlasništvo poštanskih operatera.

Kontakt: Služba Marketinga JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo 033/252-773 ili 033/252-643.


arhiva arhiva