aktulenosti Aktuelnosti

OKT

19

Izabrano najljepše pismo svijeta, pobjednica Eva Palacios iz Togoa


Svjetski poštanski savez (UPU) organizirao je ceremoniju u povodu obilježavanja Svjetskog dana pošte, koji se slavi 9. oktobra. Na svečanosti u Bernu, kojoj su prisustovali gosti iz poštanskog sektora i diplomatskog kora te generalni sekretar UN- a Antonio Guterres, dodijeljene su nagrade najboljim učesnicima 46. Međunarodnog takmičenja u pisanju pisama.

Prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju osvojila je Eva Palacios iz Togoa, čije pismo je Međunarodni žiri nagradio zlatnom medaljom. Srebrena medalja pripala je Šakili Rahmadini iz Indonezije, a bronzana medalja Sabrini Lira iz Perua. Pohvale su dodijeljene i djeci iz Crne Gore, Portugala, Turske, Brazila, Madagaskara i Vijetnama.

Govoreći o značaju pošte u svakodnevnom životu ljudi i kompanija, generalni sekretar UN- a Antonio Guterres pohvalio je takmičenje u pisanju pisama  izrazivši zadovoljstvo zbog velikog odziva djece koja su pisala o globalnim  pitanjima i izazovima sa kojima se čovječanstvo susreće.

Djeca su u 2017. godini zamoljena da napišu pismo novom generalnom sekretaru UN- a u kojem će ga savjetovati o problemu koji bi mu željeli pomoći da riješi. Pobjednica takmičenja Eva Palacios pisala je o pojavi tjeranja djevojčica na udaju.

-Jedino će obrazovanje omogućiti djeci da shvate da je tjeranje djevojčica na udaju nepošten starinski tradicionalni običaj i da siromaštvo nije izgovor za tu pojavu. Obrazovanje je rješenje- napisala je pobjednica takmičenja u svom pismu.

Podsjećamo da je Bosnu i Hercegovinu na 46. Međunarodnom takmičenju u pisanju pisama predstavljalo pismo Joze Naletilića iz Druge osnovne škole Široki Brijeg. Svjetski poštanski savez objavio je i novu temu za 47. Međunarodno takmičenje 2018. godine i ona glasi: "Zamisli na trenutak da si pismo koje putuje kroz vrijeme. Koju poruku želiš prenijeti svojim čitateljima?"

“JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo će i naredne godine, sa poštanskim operaterima iz BiH, učestvovati na 47. Međunarodnom takmičenju u pisanju pisama o čemu će djeca u našoj državi na vrijeme biti obaviještena.

Nagrade za poštanski razvoj

Na ceremoniji UPU- a u Bernu uručene su i nagrade osvajačima vrhunskih rezultata u UPU- ovom Integrisanom indeksu za poštanski razvoj (2IPD). Riječ je o složenom indeksu koji daje pregled poštanskog razvoja u svijetu sa rezultatima za 2016. godinu u više od 170 država svijeta.

Nagrade su uručene za tri najbolja svjetska i pet najboljih regionalnih radova u UPU- ovom 2IPD rangiranju, a nagrađeni su Švicarska, Francuska i Japan te Poljska za Evropu i CIS zemlje (bivši SSSR), zatim Singapur za Aziju- Pacifik, Mauricijus za Afriku, Brazil za Latinsku Ameriku i Karibe te UAE za arapski region.


arhiva arhiva