aktulenosti Aktuelnosti

Jul

25

Učenik iz Grčke pobijedio na takmičenju za najljepše pismo


Žiri Svjetskog poštanskog saveza (UPU)  i UNESCO- a proglasio je pobjednike  41. Međunarodnog takmičenja u pisanju pisama za mlade ljude za 2012. godinu.

Pobjednik je učenik iz Grčke Marios Chatzidimou, drugo mjesto pripalo je učenici iz Kenije Valentini Chimba, dok su treće mjesto podijelile Aliona Kuchanskaya iz Ukrajine i Chelsea Gabriella Mangarro iz Trinidada i Tobaga.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je: „Napiši pismo sportisti ili osobi iz svijeta sporta da bi objasnio šta ti znače Olimpijske igre“.  Pobjednik takmičenja, Grk Marios Chatzidimou, pisao je teniseru Rodžeru Federeru, a žiri je ocijenio da je njegovo pismo bilo najoriginalnije, stilski kreativno sa izraženim modernim i historijskim vrijednostima koje se vežu za olimpijske igre

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je više od milion učenika iz 55 zemalja. Kao i ranijih godina, Bosna i Hercegovina je učestvovala na ovom natjecanju, a našu državu predstavljalo je pismo učenika Ive Buhača iz OŠ „Biograci“, Jare.

Svjetski poštanski savez i UNESCO najavili su 42. Međunarodno takmičenje u pisanju pisama koje će biti održano iduće godine na temu: „Napiši pismo o tome zbog čega je voda dragocjena“. Bosna i Hercegovina učestvovat će i na ovom takmičenju, a učenici osnovnih škola i njihovi nastavnici na vrijeme će biti obaviješteni o početku natjecanja.


arhiva arhiva