aktulenosti Aktuelnosti

Jul

30

Od 1. avgusta bolja primjena Uputstva za uručenje sudskih pisama


Predstavnici Agencije za poštanski promet BiH u saradnji sa predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) u proteklom periodu obišli su sve Javne poštanske operatere u Bosni i Hercegovini s ciljem obuke njihovih zaposlenika u namjeri da ih pripreme na što bolju primjenu Upustva za uručenje sudskih pisama putem javnih poštanskih operatera.

Upustvo za uručenje sudskih pisama putem javnih poštanskih operatera BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 20/12) stupa na snagu 1. avgusta 2012. godine, a urađeno je s ciljem da se smanji broj sudskih predmeta i poboljša dostava sudskih pisama.

Kako su naveli iz Agencije, sudska pisma će ubuduće pratiti nove povratnice, koje sadrže veliki broj prethodno pripremljenih opcija propisanih procesnim zakonima o dostavljanju sudskih pisama. Na njima će biti jasno definisani svi neophodni elementi, koje su poštari dužni da označe, zavisno od situacije, prilikom uručenja sudskih pisama. Na ovaj način značajno će biti poboljšan kvalitet uručenja sudskih pisama.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH preuzelo je obavezu izrade Priručnika za uručenje sudskih pismena, a koji će biti distribuisan sudovima i javnim poštanskim operaterima koji će ga moći, ukoliko smatraju potrebnim, prilagoditi svojim potrebama.


arhiva arhiva