aktulenosti Aktuelnosti

Aug

03

Universal Postal Kongres u Dohi


Vlada Katara i poštanski operater ove države Q- POST organizatori su i domaćini 25. Universal Postal Kongresa, koji će biti održan od 24. septembra do 15. oktobra 2012.godine u Dohi.

Očekuje se da će u Dohu stići više od 1.500 delegata- predstavnika iz 192 zemlje članice Svjetskog poštanskog saveza (UPU).  Na skupu u Kataru bit će izabrano 40 država za Vijeće uprave (CA) i 40 zemalja, koje će biti sastavni dio Vijeća poštanskih operacija (POC). Rad Vijeća poštanskih operacija prvenstveno je usmjeren na pomoć i podršku Poštama u svijetu pri modernizaciji i unapređenju poštanskih usluga. 

Na Kongresu će, između ostalog, biti definirana buduća svjetska poštanska strategija, utvrđeni propisi koji olakšavaju i povećavaju sigurnost međunarodne razmjene pošte i

paketnih pošiljaka, a bit će govora i o sigurnosti i pristupačnosti elektronskih i finansijskih usluga.  Učesnici kongresa raspravljat će i o drugim važnim pitanjima, a planiran je i izbor novog rukovodstva UPU- a na četverogodišnji mandat.

Bosna i Hercegovina je članica UPU- a i godinama aktivno učestvuje u radu ove organizacije. Detaljnije informacije sa kongresa saopćit ćemo po njegovom okončanju.


arhiva arhiva