aktulenosti Aktuelnosti

Jan

14

Bishar A. Hussein i zvanično preuzeo funkciju generalnog direktora UPU-a


Bishar A. Hussein iz Kenije i Pascal Clivaz iz Švicarske, 09.01.2013. godine su inaugurirani kao novi generalni direktor i zamjenik generalnog direktora Svjetske Poštanske Unije.

U svom prvom obraćanju,  tokom svečanosti u sjedištu UPU-a, Bishar A. Hussein naglasio je da će se posebno posvetiti jačanju globalne poštanske mreže, da se sve zemlje - od industrijaliziranih zemalja, zatim onih u razvoju i do malih otočnih država - u potpunosti integriraju u poštanske zajednice.

"To će biti moja dužnost kao generalnog direktora i obaveza da na unčikovit način sarađujem sa svim zainteresiranim stranama na provedbi 'Poštanske strategije Doha', koja je usvojena na Svjetskom poštanskom konkresu u Kataru krajem 2012. godine, za dobrobit svih zemalja članica", istakao je Husein.

Švicarac Pascal Clivaz, koji je imenovan za zamjenika generalnog direktora, rekao je da će novoj Upravi biti zadatak da smisle rješenja za komunikacijski sektor na raskrižju, pošto se društvene navike mijenjaju u periodu tehnološkog razvoja i globalnih kriza. "Šabloni potrošnje se mijenjaju, i ekonomska ograničenja su izazvala mnoge da se preispitaju gdje i kako će investirati. Zato moramo ponuditi nove mogućnosti, inovacije i prilike, tako da poštanski sektor postane ne samo instrument javne vlasti, nego i izbor za ekonomske igrače", istakao je Clivaz.

UPU,  jedna od najmanjih organizacija u sustavu UN-a, ima godišnji budžet od nekih 37 milijuna  švicarskih  franaka (40 milijuna dolara). Njegov sekreterijat, Međunarodni ured sa sjedištem u Bernu, zapošljava oko 220 djelatnika iz svih krajeva svijeta kako bi nadgledali rad Unije. To uključuje mjere koje se kreću od pomaganja zemljama članicama u  poboljšanju kvaliteta poštanskih usluga, do pomoći  u razvoju poštanskih e-usluga i upravljanjem odnosa s međunarodnim carinarnicama,  avionskim kompanijama i sektorima  standarizacije, kako bi ubrzali otpremu, obradu i isporuku globalnih poštanskih usluga.


arhiva arhiva